Priča o banani

Banana je u mnogim tropskim zemljama važna životna namirnica. Ona je najvažnija od svih komercijalnih kultura tropskog područja. Postojbina banane je Orijent sa koga je proširena na Indiju i Maleziju.

Danas pored Azije veliki proizvođači banana su Južna i Centralna Amerika i Afrika. Najrasprostranjenija sorta bana u svetu je brašnasta banana koja se koriste za ishranu stanovništva. Banane iz Južne Amerike danas se najviše izvoze u Evropu i Severnu Ameriku i najviše se upotrebljavaju u svežem stanju.

Da bi banana na naše stolove došla sveža a ne prezrela, ona se bere zelena i transportuje u kontejnerima- hladnjačama.
Banane se dopremaju kamionima, istovaraju i brzo premeštaju u komore za zrenje. Pakuju se u palete i pažljivo smeštaju u komore u kojima sledećih 5 dana sazrevaju.
Dok se temeratura polako podiže do 14 stepeni, banane prelaze iz zelene boje u žutu. Sistem u komorama je potpuno kompjuterizovan, tako da kada menadžer zadužen za zrenje banana jednom odredi program sazrevanja, kompjuter će osigurati da temperatura u komorama ne pređe planiran opseg.
Uvođenjem male količine etilena u vidu pare (etilen je supstanca koju prirodno proizvodi voće u toku sazrevanja) na samom početku ciklusa zrenja, banana se „budi“  iz „smrznutog sna“ da bi se zrenje moglo pratiti.

Kada je voće jednom sazrelo u komorama, ono se plasira na tržište. Banana se plasira na tržište u IV fazi sazrevanja.
 
Ljudi se sve više okreću zdravom životu koji zahteva zdravu ishranu i vežbanje.
Prosečna banana sadrži 95 kalorija, vrlo malo masti, veliku količinu ugljenih hirdata vitamina i minerala.

Banana takođe prestavlja stari narodni lek za tegobe u želucu. Podaci o lečenju čira su toliko ubedljivi da indijski lekari često za lečenje prepisuju sušeni prah jedne vrste zelene banane. Izlečenje se postiže u 70% slučajeva.

Zato jedite banane. Najbolje su sveže, ali ukoliko ste se zasitili svežih banan stavljate ih u jela, pravite poslastice od njih.
Naš izbor su pohovane banane, koje možete spremiti vrlo lako i brzo.

 Za ovaj recept vam je potrebno:

1 kg banana, ne skroz zrelih
2-3 kašike brašna
malo praška za pecivo
malo hladne vode
crna čokolada
mleveni orasi po želji
ulje

Od brašna, vode i praška za pecivo napraviti smesu, malo gušću nego za palačinke. U tiganju dobro ugrejati ulje. Banane seći na pola, uvaljati u smesu i spustiti na ulje. Peći oko pola minute sa jedne strane, pa okrenuti na drugu stranu. Ulje treba da bude u nivou polovine banane. Vaditi i slagati na veći tanjir. Svaku bananu preliti otopljenom crnom čokoladom, posuti mlevenim orasima i služiti dok su tople.